terima kasih kakak

Tidak sangka , tidak juga terbayangkan bagaimana perasaan bila membaca pesanan ringkas dari sesaorang yang rapat hubungannya dengan kita.

"nak gi umrah ni, isnin dan penerbangan 9.00 pagi", ringkas dan penuh makna.
Tanpa bicara, aku bertanya lanjut, dengan siapa dan siapa yang hantar ke 'airport'. Jawapan juga ringkas. Aku terus memberi jawaban yang aku akan ke sana. Itu seolah olah macam janji dan janji mesti ditepati.

Kebetulan , minggu itu aku sibuk. Adik Hakim nak pergi sekolah memandu dan mesti awal pagi. Kakak Milah ada kerja di Yayasan Terengganu dan mesti tiba awal juga ke sana. Aku mengatur waktu dan membahagikan masa sesempit itu untuk tiga tujuan. Bolehkah aku bertemu dengan kkk sebelum penerbangan ? Sempatkah aku hantar kakak milah ke YT ? Dan bagaimana dengan adik Hakim ? Susah juga ye. Yang ini terabai , merajuk. Yang ini tidak diberi perhatian berasa hati. Yang perlu , aku beri rasa kasih sayang itu untuk ramai insan supaya mereka tidak kecewa.

Pukul 7.30 aku ke 'airport' dengan harapan dapat berjumpa semasa "check in'. Menunggulah aku hingga 8.30 pagi. Aku perhatikan setiap kereta yang berhenti untuk menurunkan penumpang. Tidak terlihat kelibat orang yang aku tunggu. Antara dua perasaan , ingin berjumpa dan meninggalkan 'airport' dengan rasa berat hati kerana terikat dengan janji asal kelmarin. Aku memecut laju untuk menghantar kakak milah ke YT. Sepulang dari bandar aku kembali ke 'airport', tetapi suasana sudah lengang.

Kkk maafkan aku kerana tidak sempat berjumpa dan menghantar kkk dengan pandangan mata.
Berderai air mata dan sebak rasa dada. Jantung berdenyut ganas . Sesal yang teramat kerana tidak berada di sana segera sebagaimana janji.

Apa pun doaku moga kkk selamat pergi dan dapat menunaikan ibadah dengan sempurna. Pesanan di hantar dan kami berbalas pesanan untuk beberapa waktu. Hatiku kembali tenang dan bahagia bila kkk menyebut 'terima kasih kerana sudi datang w/pun tidak sempat jumpa'.

0 comments:

Post a Comment