Disiplin tanpa iman......?

Tolehlah ke Timur......

Bila berlaku bencana anda pasti kagum dengan mereka.

* 10 hal untuk belajar dari Jepun * *

1. * KETENANGAN *
Tidak ada visual yang menunjukkan raungan kesedihan yang melampau, hanya wajah-wajah kemurungan.

2. * MARUAH DAN MARTABAT *
Penuh disiplin berbaris untuk bekalan air bersih dan makanan tanpa jerit pekik yang disusuli kekasaran.

3. * KEMAMPUAN DAN KEUPAYAAN*
Arkitek yang luar biasa, misalnya. bangunan bergoyang namun tidak jatuh atau runtuh.

4. * PENGASIH *
Penduduk hanya membeli apa yang perlu tanpa berlebihan sehingga barangan/bekalan yang di jual dapat diperolehi oleh semua orang.

5. * KETERTIBAN *
Tidak ada penjarahan (Kecurian) di kedai-kedai barang keperluan. Tidak terdengar bunyi Hon yang memeritkan telinga dan kesesakkan lalulintas.

6. * PENGORBANAN *
Lima puluh pekerja masih tinggal untuk mengepam air laut dalam reaktor Nuklear walaupun tahu akan risiko berbuat demikian tapi demi tanahair mereka sanggup.

7. *KEPERIHATINAN *
Restoran memberi potongan harga. Mesin ATM tidak di letupkan . Kaum yang lemah di bantu sedaya upaya..

8. * TERLATIH *
Semua pihak tahu apa yang perlu di lakukan dan tugas harian berjalan dengan lancar ketika kecemasan.

9. * MEDIA *
Paparan menunjukkan kawalan yang sempurna tanpa parti politik mensensasikan keadaan dan megambil kesempatan.

10. * Hati Nurani *
Ketika kegagalan kuasa letrik dan lampu terpadam, pelanggan yang sedang membeli barang keperluan meletakkan kembali barangan tersebut dan meninggalkan kedai-kedai tersebut tanpa ada apa-apa kekacauan akan kecurian,.


Lihatlah bangsa yang tinggi disiplin ini dan jadikanlah ianya contoh dimana menjadikan mereka satu bangsa yang amat di hormati. Tetapi apa yang kurang pada mereka ?

IMAN......iman kepada penciptanya tidak ada. Islam pada budaya hidup tetapi tidak ada islam pada jiwanya.Itu di Timur....Jepun.

Kita menoleh ke Barat.....Sebahagian keindahan peradaban Islam teramal dalam kehidupan berumahtangga dan bermasyarakat, kebersihan , kesopanan, kemuliaan akhlaq dan menjaga maruah. Apa yang tiada pada mereka ? Iman kepada penciptanya.

Kita melihat di Tengah dunia, tempat ramai ahlinya Islam pada nama tetapi tiada Iman. Masyarakat Islam yang tidak beriman...... penuh dengan perlakuan jahat baik sesama manusia yang serumpun sejiwa maupun yang berlainan etnik rupa. Akhlaq yang menyimpang jauh dari sunnah nabi ikutan. Ibadah dan cara hidup yang berbaur dengan bidaah.

Begitulah hasil tipu daya syaitan yang telah menyesatkan ramai anak cucu Adam. Iman tanpa Islam dan Islam tanpa Iman......Kacau balau jadinya.

Siapakah yang akan memperbetulkan keadaan ini ????????

0 comments:

Post a Comment