pengedar produk jenama karcher
Dr Asri : Rejim Yang Zalim Mesti Ditukar!
Posted on Sunday, February 13 @ 15:00:00 PST
Dilulus untuk paparan oleh teori

Berita Oleh Dr Maza

Dunia Arab bergolak. Dari Tunisia ke Mesir dan biarlah ia menjalar ke seluruh pelusuk daerah yang dikuasai oleh rejim yang zalim; yang menghina agama, menghisap darah rakyat, memundurkan negara, memerintah untuk kepentingan kroni dan keluarga, mengaut kekayaan peribadi sedangkan rakyat dalam kemiskinan. Memang sepatutnya telah lama ia bergolak. Persis seperti kata ‘Ali bin Abi Talib r.a:

“Sesungguhnya binasanya manusia terdahulu kerana mereka menghalang kebenaran sehingga ianya dibeli. Mereka membentangkan kezaliman sehingga ianya ditebus”. (Ibn Muflih, Al-Adab al-Syar‘iyyah, 1/201, Beirut: Muassasah al-Risalah).

Rakus

Dunia Islam adalah dunia yang kaya. Kedudukan negara-negara umat Islam amat strategik. Malangnya, ramai para penguasa yang zalim dan korupsi menguasai politik. Lihatlah Tunisia, walaupun majoriti penduduknya muslim tetapi pemimpinnya di samping zalim dan khianat, mempersendakan agama; memperlekehkan puasa Ramadan, mengharamkan tudung kepala (hijab) ke atas wanita dan pelbagai lagi.

tunisia_first_lady_leila_ben_ali.jpg

First Lady Tunisia - Leila Ben Ali

Isteri Ben Ali bekas Presiden Tunisia yang diusir oleh rakyatnya bernama Leila al-Tarabulusi yang dulu ‘First Lady Tunisia’, dilaporkan oleh media Perancis membawa lari emas Tunisia ke Dubai seberat 1.5 tan. Semasa berkuasa, beliau atas nama suami bermewahan dengan harta negara. Padah perbuatan suami, ditambah dengan sikap ‘berlebihan’ isteri dan keluarga.

Lihatlah Mesir, jika pemimpinnya amanah betapa besar kekayaan yang dapat dikaut dari hasil Suez Canal atau Terusan Suez yang menghubungkan antara Laut Mediterranean dengan Laut Merah. Tax dari terusan tersebut jika diuruskan dengan betul menjadi sumber yang amat besar untuk negara itu. Bahkan dikatakan mampu membiayai setiap warga Mesir.

Mesir ada gas. Mubarak salurkannya kepada negara haram Israel. Israel membeli gas Mesir lebih murah dari rakyat Mesir sendiri. Sungai Nil yang subur tidak diusahakan secara bersungguh oleh Kerajaan Mesir, bahkan mereka masih mengimport makanan dari luar. Rakyat Mesir ramai yang hidup dalam kemiskinan. Dilaporkan lebih 42 peratus dari 81 juta lebih rakyat Mesir berada di bawah paras kemiskinan. Jutaan rakyat hidup tanpa rumah dan makan. Peranan Mubarak hanyalah menjaga kepentingan diri, kroni, Israel dan Amerika!

Itu di Mesir, di sana masih ada lagi Syria, Yaman, Morocco dan lain-lain yang hampir sama keadaannya. Malang sekali, di bawah rejim-rejim yang berkuasa itu media dibisukan, fakta dibohongi dan rakyat diperbodohkan. Nyawa dan darah rakyat begitu murah. Mereka menyeksa dan membunuh pengkritik. Gambar rejim-rejim ini diangkat dan disanjung secara upah ataupun paksa. Rakyat hidup menderita dan kelaparan. Kekayaan dibahagi secara songsang. Harta setiap pemimpin dan keluarga mereka mencecah ratusan billion dolar, sedangkan pendapatan rakyat tidak sampai satu dolar pun sehari. Bahkan ada pendapatan yang tidak sampai seratus ringgit Malaysia sebulan.

Bohong

Para pemimpin yang selekeh dan tidak amanah menguasai kebanyakan Dunia Islam dan Arab. Mereka diagungkan oleh golongan yang berkepentingan dan disokong oleh segelintir rakyat yang diperbodohkan. Barat yang kononnya inginkan demokrasi disebarkan, namun mereka hipokrit dalam masalah Dunia Islam. Mereka membiarkan pemerintah kuku besi terus di tampuk kuasa selagi kepentingan mereka dijaga. Jiwa kapitalis Barat melebihi kehendak demokrasi mereka. Jadi, Dunia Islam bak kata Nabi s.a.w:

“Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh tipu daya. Ketika itu didustakan orang yang benar, dianggap benar orang yang dusta, dianggap khianat orang yang amanah, dianggap amanah orang yang khianat, dan bercakap ketika itu al-Ruwaibidoh. Para sahabat bertanya: “Siapakah al-Ruwaibidoh?” Sabda Nabi s.a.w.: Orang lekeh yang berbicara mengenai urusan awam (orang ramai).” (Diriwayatkan oleh al-Imam Ahmad, al-Hakim dll. Al-Hakim menyatakan isnadnya sahih dan ini disetujui oleh Al-Zahabi).

Salah Sasaran

Malang sekali, ulama-ulama ‘pro rejim’ seperti Mufti Mesir yang hari ini sibuk menasihati rakyat agar jangan berdemonstrasi dan mengalu-alukan langkah Hosni Mubarak untuk proses pembaharuan, tidak pula selama ini membantah kerakusan kuasa yang berlaku. Pada hari pemerintah mengaut dan menghisap darah rakyat, mereka sibuk membahaskan isu-isu ketaatan rakyat kepada pemimpin dan tidak pula bertegas tentang kewajipan pemimpin menunaikan hak rakyat. Jika Hosni gagal membuat perubahan dalam masa 30 tahun memerintah, apakah mungkin dia boleh melakukannya dalam masa 7 bulan yang dijanjikan?! Jika mampu pun, bererti dia selama ini khianat kerana tidak melakukan pembaharuan itu dalam masa 30 tahun tiba-tiba hari ini dia menyatakan ia boleh dilakukan dalam masa 7 bulan!.

mubarak-image.jpg

Gambar Hiasan

Hari ini golongan agamawan khususnya dari aliran ‘salafi’ sibuk membahaskan tentang demokrasi dan demonstrasi bukan dari ajaran Islam. Bagi saya itu adalah persoalan persepsi bagaimana kita memahami demokrasi dan dalam konteks apa demokrasi itu dilihat. Kita patut bertanya mereka apakah pemerintahan otokrasi atau kukuh besi itu dari ajaran Islam? Apakah membiarkan pemerintah menghisap darah rakyat tanpa membantah itu dibenarkan oleh Islam?

Persoalan falsafah dan konteks demokrasi dan demonstrasi memang patut dibincang dan dihalusi di sudut fekahnya. Namun adalah tidak adil apabila rakyat bercakap soal demokrasi dan demonstrasi lalu fatwa haram atau bid’ah dikeluarkan, sedangkan ketika pemerintah mengamalkan kuku besi, kezaliman, rasuah dan merompak hasil negara, golongan agama ini muncul dalam media untuk hanya mengingatkan rakyat tentang syurga dan neraka, tetapi tidak pula membaca nas-nas agama yang mengingati pemerintah bahawa kezaliman mereka adalah dosa yang amat besar dan neraka yang bakal menanti. Apakah agama hanya candu untuk rakyat bawahan supaya dapat melupakan kerakusan orang atasan?! Nabi s.a.w bersabda:

“Sesungguhnya selepasku ini akan adanya para pemimpin yang melakukan kezaliman dan pembohongan. Sesiapa masuk kepada mereka lalu membenarkan pembohongan mereka dan menolong kezaliman mereka maka dia bukan dariku dan aku bukan darinya dan dia tidak akan mendatangi telaga (di syurga). Sesiapa yang tidak membenar pembohongan mereka dan tidak menolongan kezaliman mereka, maka dia dari kalanganku dan aku dari kalangannya dan dia akan mendatangi telaga (di syurga)” (Riwayat Ahmad, al-Nasai dan Ibn Abi ‘Asim. Dinilai oleh al-Albani. (lihat: Ibn Abi ‘Asim, al-Sunnah, tahqiq: Al-Albani, hlm 337-339).

Mengapakah golongan pro-rejim tidak mengingatkan pemimpin mereka tentang hadis Nabi s.a.w: “Allah tidak lantik seseorang hamba itu menguasai sesuatu rakyat kemudian hamba itu mati dalam keadaan dia menipu rakyatnya, melainkan Allah haramkan untuknya syurga” (Riwayat Muslim).

Demonstrasi Aman

Ya, tiada siapa yang bersetuju dengan demonstrasi ganas. Rakyat diharapkan keluar ke jalan dengan aman sebagai tanda bantahan atas kezaliman rejim-rejim mereka. Ia salah satu dari menzahirkan bantahan terhadap kemungkaran. Dalam hadis seorang lelaki datang mengadu kepada kepada Rasulullah s.a.w, katanya:

“Sesungguhnya jiranku menyakitiku”. Sabda Nabi s.a.w: “Keluarkan baranganmu dan letakkannya di jalan”. Maka lelaki itu mengambil barangannya dan letak di jalan. Lalu, setiap orang yang melintas bertanya: “apa yang berlaku kepadamu?”. Dia menjawab: “Jiranku menyakitiku”. Maka mereka berkata: “Ya Allah laknatilah dia, Ya Allah hinalah dia”. Dengan sebab itu, jirannya berkata: “Kembalilah ke rumahmu, aku tidak akan sakitimu lagi”. (Riwayat al-Bazzar dan al-Hakim dalam al-Mustadrak. Ahmad Syakir menilainya sebagai sahih).

Demikian, Nabi mengajar bahawa kadang-kala cara menyelesaikan kezaliman dengan mendapat sokongan ramai di jalan. Bantahan orang ramai boleh menakutkan orang yang zalim. Jika sekadar kezaliman jiran kita boleh bertindak sedemikian, apatahlagi kezaliman rejim yang jauh lebih besar dan sukar disingkirkan. Pasti sokongan yang lebih besar dan bantahan di jalan yang lebih hebat diperlukan. Apa yang penting, penunjuk perasaan tidak boleh menumpahkan darah sesama umat Islam dan rakyat, juga tidak merosakkan harta awam dan mereka yang tidak bersalah.

Dunia Arab dan Islam mesti berubah. Eropah telah lama menyingkirkan pemimpin mereka yang korupsi dan kuku besi. Kadang-kala hak binatang yang dinikmati oleh Barat lebih baik dari hak manusia yang hidup di bawah rejim-rejim yang berkuasa di Dunia Arab dan Islam. Jatuh! Jatuh! Jatuhlah segala rejim!.

Rejim Yang Zalim Mesti Ditukar!

zalim


Reply with quote

Maksudnya: Mereka berdua merayu: "Wahai Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan kalau Engkau tidak mengampunkan kami dan memberi rahmat kepada kami, nescaya menjadilah kami dari orang-orang yang rugi". [Surah al-A,raf ,7:23]

Latar belakang ayat:

Allah swt mencipta Adam daripada tanah dan Hawa daripada tulang rusuk kiri Nabi Adam, kemudian Allah masukkan keduan-duanya ke dalam syurga. Dalam syurga Allah melarang mereka mendekati sepohon pokok. Iblis mengambil peluang memperdaya mereka dengan memkana buah dari pokok tersebut dengan memberi alasan bahawa sesiapa yang memakannya bertukar menjadi Malaikat dan dapat tinggal selama-lamanya dalam syurga.

Akhirnya Nabi Adam dan Hawa terpedaya denya tipu helah iblis. Sebaik sahaja mereka makan buah daripada pokok tersebut, pakaian mereka terungkai dari badan. Mereka menutup kemaluan dengan daun syurga. Allah menghukum Mereka keluar dari syurga dan turun ke dunia. Kedua-duanya menyesal atas perbuatan lalu memohon keampunan dengan lafaz seperti yang tersebut dalam ayat.

Maksud zalim terhadap diri sendiri

Meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya iaitu melakukan perbuatan yang melanggar hak orang lain atau mengabaikan tanggungjawab serta melanggar hukum syarak

Contohnya :

orang yang melakukan dosa terhadap Allah swt seperti mencuri, minum arak, meninggalkan solat fardu, tidak berpuasa di bulan Ramadan atau merosakkan harta benda awam

Jenis zalim dan contoh :

Zalim kepada Allah

Contoh : Syirik, tidak solat, tidak berpuasa

Zalim terhadap diri sendiri

Contoh : Hisap rokok, dadah, hidu gam, membunuh diri sendiri

Zalim sesama manusia

Membuli kawan, mencaci dan merosakkan harta benda awam

Zalim terhadap alam sekitar

Membuang sampah merata-rata tempat

Zalim terhadap binatang

Sepak kucing, bela tapi tidak beri makan

Maksud keampunan Allah swt

Orang yang melakukan dosa wajib memohon keampunan dari Allahswt.
Keampunan:Penghapusan dosa oleh Allah kepada hambanya yang berdosa dan memohon taubat kepadaNya. Hanya Allah sahaja yang berkuasa mengampunkan dosa seseorang.

Akibat berlaku zalim

1) Penindasan dan penganiayaan berleluasa
2) Berlaku pergaduhan dan permusuhan
3) Kehidupan masyarakat berpecah dan negara tidak aman
4) Haiwan dan tumbuhan akan mati dan pupus
5) Orang yang zalim dibenci dan dan dihina oleh masyarakat

Langkah untuk mendapat keampunan Allah swt.

1) Bertaubat
2 )Mengaku kesalahan
3) Tidak berputus asa
4) Menempelak diri/muhasabah diri
5) Menyesal atas kesalahan yang dilakukan

Cara mendapat rahmat Allah swt

1) Bertaubat dengan ikhlas hati dan berazam tidak akan mengulangi dosa yang dilakukan
2) Membelanjakan harta di jalan Allah ketika senang atau susah
3) Melaksanakan ibadat dengan ikhlas dan sempurna
4) Berlaku Adil terhadap orang lain
5) Berkasih sayang bersama anggota keluarga dan masyarakat

Ciri adil dan Ciri zalim

Adil

1)Melakukan perkara yang disuruh oleh agama
2) Memberi layanan sama rata kepada semua pihak
3) Menjaga kepentingan orang lain seperti , menjaga kepentingan diri sendiri
4) Melakukan sesuatu perkara yang memberi faedah pada diri dan orang lain
5) Berbuat baik kepada golongan miskin dan anak yatim

zalim

1) Melakukan perkara yang bertentangan dengan agama Islam
2) Melakukan perkara yang memudaratkan diri orang lain
3) Mementingkan diri sendiri
4) Sering menganiaya binatang dan memusnahkan alam sekitar
5) Bersikap sombong dan memandang rendah kepada golongan miskin dan anak yatim

Pengajaran ayat

1) Mengaku kesalahan dan menyesali dosa yang dilakukan ialah sifat terpuji
2) Keampunan suatu rahmat Allah kepada hambaNya
3) Orang yang beriman hendaklah berwaspada dengan godaan syaitan

Ingat ingat.......

Pertama kali lagu itu menerpa cuping telingaku, masih tidak menarik hatiku untuk mendengarnya. Tapi entah bagaimana , bila aku mendengar lirik lagu itu didendangkan oleh seorang ustaz,....wow sungguh terkesan tau.

Ingat mati ingat sakit,
Ingatlah saat kau sulit
Ingat mati ingat sakit,
Ingat ingat, hidup cuma satu kali.........

Berapa dosa kau buat,
Berapa kali maksiat,
Ingat ingat, cuba ingatlah akhirat
Cepatlah ucapkan
Astaghfirullahhal'azim.....

Mungkin, seni juga satu media bagi dakwah untuk memberi kejutan pada jiwa yang lalai dan leka. Suara jika tahu cara menggunakannya , gunakanlah sebaik mungkin bagi mendekatkan diri anda kepada Allah. Gunakan untuk menuntun hati lebih dekat kepada Allah.

Berapa ramai orang tertarik dengan Islam setelah mendengar suara bacaan quran, suara azan , suara doa yang syahdu dan suara muballigh.

Itu belum lagi, memerhatikan isi yang tersurat dalam suara itu. Maha Agung Alla yang menciptakan suara. Maha berkuasa Allah yang menciptakan satu lidah yang boleh menuturkan beribu bahasa dan menyanyikan irama yang berjuta.

Nyatakan syukur anda dengan adanya lidah. Gunakan untuk menarik manusia kepada Taqwa.
Allah