: Isaac Terkejut Ketua Paderi Solat


k_barus
10-03-2010, 11:29 AM


SEORANG pemuda, Isaac Helal Masseha, 25, lengkap berpakaian paderi dengan rantai salib emas tergantung di leher. Dia bersedia menerus*kan perjalanan dari stesen kereta api Alatabah ke Abassiah Mesir yang sungguh memenatkan.

Namun untuk menyambut ulang tahun kelahiran Virgin Mary, digagahkan juga. Isaac bosan menunggu kereta api bergerak ke distinasinya, apatah lagi apabila memikirkan dia hanya akan sampai pada pukul 9.30 malam.

Pandangannya tiba-tiba terhenti pada seorang budak lelaki yang sedang sibuk membahagi-bahagikan buku kepada penum*pang di dalam gerabak kereta api. Buku kecil itu untuk dijual, semua penumpang di dalam gerabak itu dapat, kecuali dirinya.

"Kenapa semua orang dapat tapi saya tidak?" Isaac merungut sendirian. Dia dengan sabar menanti hingga budak Ielaki berusia 11 tahun ini selesai membahagikan buku-buku kecil itu dan memungut duit.

Ketika budak lelaki itu melintas di hadapan, Isaac ber*tanya, "kenapa kamu berikan buku itu kepada semua penumpang tapi saya tidak?"

"Tak boleh. Paderi tidak sesuai baca buku ini," jawab budak itu ringkas. Isaac rasa dirinya cukup hina kerana dikatakan tidak layak untuk memiliki buku kecil itu.

"Apa kata jualkan semua buku itu pada pak cik?" pujuk Isaac. Namun pujukan itu tidak berjaya membuatkan budak itu menyerahkan buku kecil itu.

"Tidak boleh, buku ini tentang Islam," budak itu meng*gelengkan kelapa lalu berlari turun dari gerabak kereta api seperti ketakutan.

Keengganan budak lelaki itu menyebabkan Isaac berang kerana keinginannya untuk melihat sendiri keistimewaan buku itu tidak tercapai. Isaac cuba mengekorinya tapi budak lelaki ini berlari lebih laju dan menyusup di celah-celah orang ramai. Kemarahan memaksa Issac berlari mengejar hingga dia lupa bahawa dirinya adalah paderi. Tapi budak itu terus hilang daripada pandangannya. Issac kembali ke gerabak dan meneruskan perjalanannya ke Abassiah.

Setiba di gereja Mark Cathedral, Al-Abassiah, Isaac terus masuk ke bilik tetamu yang telah disiapkan untuknya. Per*jalanan yang jauh menyebabkannya keletihan, namun pera*saan itu hilang apabila dia terbaca surah Al-Ikhlas di dalam al-Quran yang diletakkan di dalam biliknya. Surah itu dibaca berulan-ulang kali, terasa ada getaran yang menyentap ke seluruh kalbu dan ketenangan yang belum pernah dirasai.

Isaac ulang membaca ayat itu hingga dia mampu meng*ingatinya dan lancar. Surah itu membuatkan hatinya seronok, jiwa tenteram dan fikiran tenang. Dia tidak tahu apa sebenar*nya semua itu.
Sewaktu sedang leka mcmbaca, scorang paderi mengetuk bilik Isaac dan memanggil namanva. Tiba-tiba Issac terkejut dan menyebut, "Hanya Allah yang Esa." Iaitu ayat pertama di dalam surah Al-Ikhlas.
Keesokannya Isaac berangkat ke Alexandria untuk menyempurnakan tanggungjawabnya bagi sambutan ulang tahun kelahiran Virgin Mary pada hari Ahad. Banyak persiapan yang dilakukan di gereja untuk mcnyam*but hari kebesaran itu. Sejurus selesai latihan Isaac mengambil kesempatan untuk masuk ke bilik pengampunan mendengar luahan hati orang yang ber*salah. Kebanyakannya datang meminta ampun daripada paderi kerana mereka percaya hanya paderi yang boleh meng*ampun segala dosa mereka.Dengan rasa kesal seorang wanita menceritakan segala dosa yang pernah dilakukan sebelurn ini.

"Sudah tiga kali saya melakukan dosa, dan kali ini saya datang agar paderi yang maha suci boleh mengam*punkan saya. Saya berjanji tidak akan melakukan dosa lagi," rayu perempuan itu.

Seperti biasa paderi akan mengang*kat salibnya ke muka pengaku dosa dan mengampunkan dosa. Ketika itu Isaac terdengar di telinga-nya surah Al-lkhlas yang dibacanya, indah sungguh hingga menyebabkan*nya hilang kata-kata.

"Perempuan itu datang kepadaku untuk memohon ampun tapi siapa pula yang akan mengampun dosaku dan menghukumku di hari kiamat nanti," bisik Isaac.

Ketika itu baru Isaac sedar bahawa ada Tuhan yang Maha Agung, Maha Berkuasa daripada segala makhluk di muka bumi ini. "Tuhan yang Esa.

Isaac terus berjumpa dengan bishop untuk bertanya, "Siapa pula akan me*ngampunkan dosa saya."

"Pope," jawab bishop.

"Siapa pula yang akan ampunkan pope," soal Isaac.

Bishop merenung muka Isaac dengan tubuhnva menggeletar kemudian men*jerit, "Kamu ni memang gila dan orang yang melantik kamu pun sama gila!"

Selepas kemarahan itu, Isaac dipen*jarakan di biara Mary Mena di perkam*pungan Al-Nattrun. Dengan mata ter*tutup dia dipukul oleh sekumpulan biarawan. Setiap biarawan memukul Isaac sambil berkata, "Inilah hukuman kepada orang yang menjual agama dan gerejanya!" Seksaan datang dalam pelbagai bentuk namun. Semua itu menyebabkan keyakinannya semakin kuat tentang kebenaran.
Sesuatu yang paling memalukan bagi Isaac ialah nilai moral yang ditunjukkan oleh biarawan. Punggung Isaac dipukul dengan batang penyapu, rujuh kali sehari selama 97 hari. Dia juga dipaksa untuk menjaga ****.Selepas tiga bulan dikurung, mereka membawa Isaac untuk ke sesi kaunse*ling yang dijalankan oleh ketua biara*wan. Sewaktu perjumpaan itu, ketua biarawan menasihati Isaac, "Anakku, sesungguhnya Allah akan memberikan petunjuk kepada siapa yang dikehenda*kinya, bersabarlah dan mohon kepada Allah, hanya Dia yang akan memberi jalan keluar daripada segala kesusahan. Dan akan datangkan bantuan itu dalam pelbagai bentuk yang tidak pernah kita bayangkan." Kata-kata itu menyebab*kan Issac terpegun seketika kerana di dalam Bible tiada ungkapan seindah itu.

Isaac kehairanan mendengar kata*kata nasihat dari ketua biarawan dan Iebih menghairankan lagi apabila kata*kata ini keluar... "Anakku, dengarlah nasihatku, diam dan simpan semua yang kamu percaya sehingga kebenaran muncul. Tidak kira walau berapa lama lagi."

Sehinggalah pada suatu pagi, Isaac mengetuk pintu bilik ketua biarawan untuk mengejutkannya. Perlahan-lahan dia menolak pintu kerana ketukan*nya tidak disahut. Alangkah terkejutnya Isaac apabila melihat lelaki tua berusia 65 tahun yang berjambang putih itu sedang menunaikan solat sama seperti seorang Muslim.

Hati Isaac mula berkata, "Inilah kebenaran yang dicari-cari." Dia ter*paku melihat satu episod cahaya keimanan dan kebenaran telah muncul di dalam biara. Lekas-*lekas dia menutup kembali pintu kerana bimbang orang lain akan melihatnya. Terdengar suara lembut dari dalam, "Anakku simpan rahsia yang kamu lihat itu, semoga Allah memberi pertolong*an kepadamu!"

Beberapa hari kemudian, Issac dibenarkan pulang ke gereja untuk ber*niga tapi bukan ke Suhaaj. Isaac dipindahkan ke gereja di Assiutt. Semua itu tidak membuat*kan dia gembira. Seluruh jiwanya kini masih terlekat pada surah Al-Ikhlas yang dibaca dan semangat ketua biara*wan. Tapi bagaimana hendak berdepan dengan ibu bapa, isteri dan saudara *mara? Satu lagi, apa harus dilakukan untuk melanggar larangannya keluar dari gereja?

Setahun kemudian...
Satu surat yang mengarahkan Isaac untuk ke Sudan mengetuai misi mengkristiankan takyat Sudan. Pope mengarahkannya mengkristiankan 35 orang penduduk di kawasan pedalaman Sudan.

Dengan tekanan dan beban yang terpaksa dipikul, Isaac lakukan*nva dengan hati yang berbelah bahagi. Sesiapa yang mengaku unruk meme*luk Kristian akan dihadiahkan 35 ribu pound Mesir.

Dengan tawaran duit yang banyak kepada rakyat miskin, mudah bagi Isaac dan kumpulannya mendapatkan 35 orang seperti yang dikehendaki Pope. Mereka dibawa keluar dari Sudan se*bagai pekerja gembala unta dan biri-*biri.

Sewaktu di dalam pelayaran ke Mesir, Isaac meninjau setiap bilik rak*yat Sudan yang baru dikristiankan. Tiba-tiba langkahnya terhenti di bilik 14 apabila melihat Abd Al-Maseeh atau nama Islamnya Muhammad Adam sedang bersolat. Isaac mula ter*fikir bahawa tidak ada apa yang mampu menggugat keimanan Abd Al-Maseeh walaupun ditawarkan dengan duit yang banyak.

Kemusykilan itu membawa Isaac bertanva sendiri, "Abd Al-Nlaseeh, mengapa kamu masih lagi solat walau*pun telah menjadi Kristian?"

"Saya jual tubuh ini kepada tuan untuk mendapatkan duit tapi hati, pe*rasaan, jiwa dan fikiran ini adalah milik Allah yang benar dan kekal. Walau*pun seluruh harta di dunia diletak*kan di depan mata, saya tidak akan menjualkan keimanan ini. Saya bersum*pah tiada Tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu pesuruh-Nya."

Peristiwa itu menjadi penyuluh kepada Isaac untuk mencari jalan kebenaran di dalam Islam. Kepercay*aannya kepada Tuhan yang satu bert*ambah kuat namun bukan satu laluan yang mudah bagi Isaac untuk menukar agamanya kepada Islam. Kerana dia adalah ketua paderi, ketua mubaligh di benua Afrika. Jika dia memilih Islam, pihak gereja akan menentangnva habis-*habisan kerana ia dianggap skandal terbesar bagi mereka.

Berbagai-bagai usaha yang dilaku*kan olch Isaac untuk memeluk Islam dan membuat perrnohonan di Al*Sharkiah, jabatan yang menguruskan untuk masuk Islam. Isaac dihadapkan ke satu jawatankuasa yang terdiri dari*pada empat orang paderi dan tiga ketua biskop.

Mereka mengugut akan merampas semua harta dan duit Isaac jika me*neruskan hasrat untuk memeluk Islam. Semua duit simpanannya di dalam Bank Negara Mesir yang berjumlah empat juta pound, sebuah kedai emas, bengkel membuat barang emas dan sebuah bangunan 11 tingkat semuanya dirampas. Bagi Isaac, tidak ada maknanya lagi semua harta itu berbanding sinar keimanan yang mula menyelinap ke seluruh jiwa. Pihak gereja gagal meng*halang hajatnya untuk meneruskan per*jalanan Islamnya.

Namun itu bukan bermakna usaha untuk menghalangnya berakhir di situ.

Kemudian... abang dan sepupu Isaac membuat satu pakatan untuk mem*bunuhnya. Isaac ditembak semasa di Cairo, namun percubaan itu gagal. Isaac hanya cedera dan sebelah buah ping*gangnya rosak serta terpaksa dibuang.

Tragedi itu membuka satu lembaran baru di dalam hidup Isaac. Cubaan dan dugaan silih berganti namun tidak sedikit pun menggugat keimanan Isaac kepada Islam. Allah masih meman*jangkan nyawanya walaupun terpaksa meneruskan hidup dengan satu buah pinggang.

Saluran kencing dari buah pinggang pun turut rosak dan terpaksa di*bantu dengan mesin. Segala kerumitan bermula, tanpa apa yang tinggal setelah semuanya diambil oleh pihak gereja.

Ditambah pula dengan laporan kesihatan yang menuntutnya untuk membuat pembedahan plastik pel*vis dan melebarkan saluran kencing. Sebanyak 15 pembedahan telah dilaku*kan namun tidak ada satu pun yang berjaya. Akhirnya laporan perubatan mengatakan bahawa semua pembedah*an itu sepatutnya tidak perlu dilaku*kan.

Ibu bapa Isaac tidak dapat menerima langsung kenyataan bahawa anaknya telah memeluk Islam. Mereka meng*ambil keputusan membunuh diri de*ngan membakar hidup-hidup seluruh keluarga.
Setelah segala dugaan yang dilalui, Isaac tetap dengan Allah adalah kekuat*annya. Nur Islam yang menyinari hati Isaac bermula sejak kali pertama ia mem*buat penyelidikan tentang kehidupan Nabi Muhammad s.a.w. Pengajiannva di dalam bidang teologi banyak menu*kar pandangannya terhadap Islam. Dia dibesarkan di dalam keluarga Kristian Ortodok yang menanamkan kebencian pada Islam dan Muslim.

Dan kerana sinar Islam sudah ber*mula di hati, tidak ada satu pun halang*an, rintangan yang dapat menghalang Isaac daripada terus mendalami Islam. Segala jawatan penting di gereja dise*rahkan padanya dengan hasrat dan kekayaan ditawarkan supaya dia akan terus menutup mulut daripada ber*bicara tentang Islam. Namun itu pun gagal memadam sinar Islam di dalam jiwanya. Hinggalah ke akhirnya dia mengorbankan diri untuk memperta*hankan iman.

Sumber:
Majalah Al-Islam, 09

0 comments:

Post a Comment