Anak anak penghibur hati. Walaupun sukar bagi wanita untuk menanggung segala penderitaan suatu kelahiran,masih ada suatu ni'mat yang akan dirasainya. Tidak perlu orang lain tahu. Allah mewajibkan anak-anak untuk mentaati kedua ibubapa.Iaitu bila mereka terhitung dalam saff beraqal.Sebelum dari itu kewajiban kedua orang tua atau wali atau pemelihara untuk memberi didikan (ilmu tauhid,ibadah dan akhlak).Kelalaian ini akan menyukarkan hidup kedua-dua pihak (ibubapa,penjaga dan anak-anak).Mengapa tidak ? Kata orang tua 'lenturkan buluh biar dari rebung'. Cantik buluh kerana lurusnya,cantik orang kerana budinya.

Kita mungkin tidak menoleh kebelakang. Apa sebab ada ahli masyarakat yang terlantar,tak orang yang menghiraukan ,cakna makan pakai,cakna tempat tinggal dan yang menyedihkan mereka ini terbiar bak kain buruk? Setiap suatu amalan ada yang Allah beri balasan atas dunia lagi.Diperlihatkan kepada manusia bekas-bekas amal mereka.Bapa yang tidak mendidik anak dengan agama ,akhlak yang baik dan asas kemahiran hidup akan merasa kecewa dihari tuanya bila melihat kekurangan dan kegagalan anaknya dalam hidup. Apa yang disarankan oleh Rasulullah ada benarnya. 'Anak itu ibarat kain putih,kedua ibubapanya yang bertanggungjawab untuk menjadikannya Yahudi,Nasrani atau Majusi'. Terbaik bagi ibubapa menyediakan suasana Islam dalam rumah tangga. Ibu melakukan sesuatu kerja dalam suasana ibadah (makan minum,pakaian,pergaulan,percakapan dan teguran). Bapa biarpun masanya banyak habis untuk mencari nafkah,dia masih ada ruang memberi didikan. Bila ? Pandailah menguruskan masa bersama dengan aktiviti -aktiviti tarbiyah. Mengajar membaca qur an, solat berjamaah, bercerita tentang sirah nabi dan sejarah dalam qur an. Anak lelaki diajar kemahiran laki-laki. Anak perempuan diajar kemahihan perempuan.Tidak membiarkan anak-anak membesar dipengaruhi oleh budaya hidup bebas.

Lagipun kita mempunyai sekolah ugama ,yang pengajiannya berbagai bagai. Ada tahfiz ,ada pondok moden dan sekolah ugama pelbagai aliran.Tak payah mana ,hantar sahaja mereka ke sana, yang perlu pengobanan dari ibubapa,biar putih tulang kerana mencari nafkah lebih jangan berputih mata di kemudian hari.

0 comments:

Post a Comment