Assalamualaikum pembuka mesra untuk semua.
Suatu hari yang sungguh bermakna dalam hidupku.Pagi yang melewati waktu dhuha,aku seperti biasa akan bersiap siap untuk kelas fardu 'ain di taman berhampiran.Seperti yang dirancang,kelas dimulai dengan bacaan al fatihah dan bacaan dari surah Taubat.Yang membacanya orang aku sayang.Ayat yang menerangkan tentang larangan atas Rasul dan orang yang beriman mendirikan solat di masjid Dhirar.Kalau yang baru pertama kali mendengar tentu merasa pelik,ada juga masjid yang dibakar atau diroboh di zaman Rasulullah.Masjid dhirar atau masjid bahaya,asalnya Nabi tidak mengetahui ada dan dibina untuk tujuan apa. Orang yang mengusahakan pembinaanya ialah seorang yahudi.Diarah bina oleh kerajaan Rom sebagai tempat pengintipan dan perancangan serangan atas kota Madinah.

Rasulullah dijemput untuk solat di masjid itu sebagai tanda perasmian.Tetapi tertangguh kerana baginda akan berangkat ke Tabuk.Selepas pulang,sebelum sempat masjid itu dirasmikan maka turunlah ayat yang melarang Rasulullah solat di situ.Rasulullah mengarahkan roboh.Sahabat terus mematuhi perintah itu .Mungkin orang tidak tahu sebabnya.Masjid itu dibina bukan atas arahan nabi dan tempatnya berhampiran dengan masjid Quba.Satu qaryah satu masjid atau satu bandar satu masjid.

Belum sempat habis huraian masjid dhirar ,datang sesaorang mengetuk pintu. Pandangan kawan kawan terpaku ke arah lelaki sasa. 'Maaf puan , saya minta tengokkan anak saya, sejuk siap tubuhnya'. Aku menoleh kepada rakan rakan lain, seolah olah memohon fikiran. 'Bagaimana kalau kita berhenti dulu ' saran seorang kawan. Pantas sekali masa berjalan. Kami sepakat menangguhkan majlis dan beredar ke rumah lelaki sasa tadi.

Sekujur tubuh terbaring di atas toto yang usang. Badannya terbalut kain selimut yang lusuh. Apabila kami bersimpuh di sisi tubuh itu,ibunya datang mengusap usap kepala anaknya. 'Tadi kak suapkan makanan, sesudah itu kak masuk dapur buat kerja, lama juga.Bila kak masuk sini, tengok senyap saja, kak rasa tubuhnya,sejuk sangat ,jadi tak sedap juga sebab dia biasa sawan dan tidak sedarkan diri', ujar ibunya dalam keadaan bersahaja. Aku pegang pergelangan tangan anak tadi, tak ada denyutan lagi. Aku buka kelopak matanya, tak bertindak balas pun. Kawan yang lain merasa kakinya ,memang sejuk.Memang perasaan kami yakin sangat ia sudah mati. Di luar sana kawan ku sibuk menalipon doktor.Tak cukup itu,salah seorang telah pergi ke klinik berhampiran untuk mendapatkan doktor.Maklum waktu begini doktor sibuk dengan tugas.Akhirnya kami meletakkan pengesahan mati itu pada doktor hospital dari bandar.

Sebenarnya kami ada program kedua di taman lain.Waktunya hampir tepat, dalam keadaan masih belum pasti itu aku memujuk ibunya bersabar.Rakan kelas dibahagi, satu kumpulan tinggal untuk membantu sahabat yang ditimpa musibah, satu kumpulan bersamaku pergi ke taman sebelah untuk memenuhi jemputan kesyukuran dan doa selamat.

Sekali lagi kami berkesempatan mendengar kupasan ayat ayat Allah dari surah Yasin. Sesaorang yang ditakdirkan panjang umur, dia akan kembali kepada kejadian mula mula dulu iaitu tak tahu apa atau 'pikun' .Biasanya yang hadir majlis begini ,ibu ibu berumur 40 -60 tahun.Orang muda kurang minat.Orang tua ada seorang dua. Ingatan ini untuk orang yang belum nyanyuk.Apa amalan untuk menghindari nyanyuk.
1.Amalkan doa 'Ya Allah, aku berlindung dengan Mu dari panjang usia dan nyanyuk'.
2.Amalkan membaca Quran dengan melihat mushafnya.
3 Amalkan zikir zikir ma'thur .
4.Berbuatlah kebajikan kebajikan.

Ringkas dan padat keterangan dan nasihat yang diutarakan oleh pengerusi majlis selaku ketua muslimat yang baru 3 bulan pegang jawatan.Yang penting bagi aku ,setiap masa yang dilalui ada ilmu diperolehi ,ada jariah yang dibuat dan ada kawan baru .Seronokkan kalau berada dalam satu jamaah yang mencintai Islam dan berusaha untuk membentuk masyarakat yang berilmu dan harmoni.

Tengahari, selesai semua perkara .Kawan kawan bergerak pulang .Ada yang menumpang kereta kawan dan ada yang pulang bersendirian. Kesempatan masa sebelum azan zohor,aku ke rumah kakak, yang aku sudah anggap saudara kerana ayah aku dan dia sama nama tapi lain rupa.Kami berpesta di bawah pokok rambutan, satu satunya pokok yang berbuah di taman itu. Buahnya manis mengkal yang tersimpan sejarah manis di waktu silam. Aku menumpang rasa dan menumpang cerita. Akrabnya kasih sayang pasangan ini, pokok yng kami petik buah itu ditanam waktu bulan purnama sebagai saksi.

Petang melabuhkan sinar, masih ada tugasku yng belum selesai. Satu mesyuarat mesti dihadiri. Jenazah pagi tadi juga mesti diziarahi. Allah memberiku banyak kelebihan,aku dapat melaksanakan kedua dua nya dengan baik.Alhamdulillah syukur aku kepada tuhan .Tubuh yang sihat, ilmu yang bermanfaat dan rezeki yang melimpah.

dan doa selamat.

0 comments:

Post a Comment