Rahsia sihat

Salam buat semua.

Hari hujan sepanjang hari,bagi aku cuaca tidak menghalang dari melaksanakan kewajiban seharian.Tak kira urusan anak atau keluarga atau tetangga atau masyarakat.Hal peribadi kadang kadang dinombor akhir.Walaupun begitu terkadang penyakit aku kembali,aku upayakan juga untuk memenuhi segala urusan.Rakan taulan mungkin menyangka aku sihat afiat.Walhal aku ada satu penyakit yang tersembunyi.20 tahun lalu aku terlibat dengan satu kemalangan dihadapan hospital Sg.Petani Kedah.Ketika itu aku menghantar seorang adik yang sakit barah hati ke hospital.Apabila masuk kelaluan hospital, sebuah kereta dari arah Alur Setar menghentam kereta kami menyebabkan kereta berpusing 360 darjah.Apa lagi kami yang berada di dalam kereta mengalami kecederaan disebabkan hentaman pusingan itu.

Aku mengalami sakit kepala dan leher yang amat teruk.Tak boleh berdiri dan mengalami 'pening' ,rasa pada pandangan bahawa dunia ini berpusing ligat. Ustaz tempat aku mengajar membawa akau berjumpa bidan.Alhamdulillah ,berkat usaha dan berubat aku sembuh seperti sediakala.Tahun 2000 ,tak sangka berlaku kembali.Aku solat subuh bersama suami, tak semena mena tubuhku melayang jatuh.Nasib baik tidak terus bertemu lantai. Aku ingat dan berharap untuk terus solat dalam keadaan berbaring.Selepas peristiwa itu keadaan kepala selalu 'pusing' terutama kalau aku terlalu banyak buat kerja.

Memang aku sihat.Tiada kencing manis, darah tinggi, jantung dan buah pinggang. Demam pun payah hinggap. Ada petua yang aku amalkan , itupun ustaz yang sarankan iaitu amalan yang nabi sukai umatnya buat. Apa dia amalan yang mujarab itu ? Solat sunat subuh yang berkekalan. Rakaat pertama selepas fatihah kita baca al insyirah dan rakaat kedua selepas fatihah kita baca al Fill. Selain dari itu, amalan ini boleh menjadikan seseorang itu mempunyai ingatan yang kuat. Benar sekali, aku memang ' ulat buku' dari dulu. Ada perbezaan antara dulu dan sekarang .Dulu, aku membaca kemudian mengulang kembali bacaan untuk kuatkan ingatan, tetapi sekarang sekali baca sudah melekat dalam otak fikiran .

Nenek , biasa ku lihat bersenam selepas bangkit dari tidur . Dia kelihatan sihat sehingga akhir hayat. Aku cuba untuk mengikuti jejak itu. Selain solat , aku cuba praktiskan senaman yang biasa nenekku buat ketika hidupnya. Mudah mudahan jasmaniku dan rohaniku sihat untuk melaksanakan kewajiban yang belum selesai .

Saranan lain,yang mungkin kita anggap asing dan sukar untuk dilaksanakan. Iaitu amalan Nabi, sahabat dan orang orang yang taqwa. Bangunlah di 2/3 malam . Beramal dengan amalan soleh pada malam hari dan memperbanyakkan ruku' dan sujud memberikan tubuh badan yang sihat dan kuat. Kita pohonlah kekuatan dari Allah untuk mendapat kesempatan sihat dan beramal semasa sihat kerana pahala ketika sihat lebih besar dari beramal ketika sakit.

0 comments:

Post a Comment