Demi Masa.

Hari yang kulalui,ku isi dengan aktiviti bermakna.Pagi pagi seusai solat suboh,lafaskan kalimah ma'surat ,antara wirid-wirit yang diamalkan oleh Rasulullah s.a.w dan baginda menyarankan umatnya menghampirkan diri dengan ilahi serta memohon pertolongan dariNya . Adalah lebih bermakna sekiranya wirid itu dilakukan berjamaah dengan ahli keluarga.

Khamis ,kalau tak keuzuran ,aku akan ke kelas fardu Ain.Biasanya perbincangan berdasarkan ayat-ayat Allah.Ramai juga kawan-kawan sebayaku hadir.Maklumlah umur lewat 40 -50 baru nak mencari ilmu Islam.Patutnya kami kenal Islam lebih awal dari anak-anak.Tapi yang berlaku kini,oleh kerana bapa-bapa kami mengabaikan tanggung-jawab mendidik dan mengajar kami dengn Islam,maka inilah yang kita lihat.Masyarakat yang kebanyakannya terdiri dari orang yang jahil agama dan anak-anak tidak dapat asuhan agama yang sempurna.

Topik dibincangkan menarik juga,walaupun bagi kaum wanita ia sesuatu yang patut dielak.Nak tahu taju apa? Poligami.Ayat Allah yang membolehkan lelaki kahwin lebih dari satu di awal surah An Nisa,menjelaskan betapa beratnya dosa yang ditanggung oleh lelaki atau wali andainya dia tidak menepati amanah Allah.Dari mendapat dosa disebabkan mengabaikan jagaan anak-anak yatim,memakan harta anak yatim,menggelapkan harta anak yatim dan menafikan kebebasan untuk anak yatim ,lebih baik lelaki mengahwini wanita lain samada 2,3,4 orang.Walaupun kita lihat kebolehan untuk berpoligami itu ada,masih ada beban tugas atas lelaki.Kalau mereka mampu memenuhi keperluan hidup seperti makan,minum ,tempat tinggal dan keperluan hidup lain,apakah mampu memenuhi hati dengan kasih sayang dan kedamaian?

Susah juga nak cari,pasangan yang serasa,serasi,bahagia dan abadi.Kalau kita tidak mengambil panduan dari Allah dan mengikut apa yang diamalkan oleh Nabi s.a.w agak sukar untuk memastikan rumah tangga yang terbina bahagia dan berjaya.Sebab itulah Nabi s.a.w memberi tips dalam pemilihan jodoh.Pilihlah agama yang baik walaupun cantik,harta dan bangsa diambil kira.Bila agama didahulukan,suasana aman damai redha meredhai akan terasa.Anak-anak akan hidup terbimbing dan terpelihara.

Tidak cukup dengan kemurahan harta,pasangan juga perlu menjaga hati dan perasaan pasangan masing-masing.Kita ingin isteri berbudi berbahasa.Isteri juga mahu perkara yang sama dari pasangannya.Islam memberi garis panduan bagaimana berbudi dan berbahasa dengan manusia.Isteri bukan tempat melepaskan geram dan suami bukan buruh paksaan.Pandai mengendalikan pasangan masing-masing ,bahagialah hidup mereka.

Panjang lagi huraiannya ,cukuplah dulu .Bila jam menghampiri 11 pagi,kegelisahan terlihat di sudut rasa.Kawan-kawan tak mahu tunggu lama.Ini masa bermain dengan periuk kuali.Lauk pauk perlu tersedia.Suami yang akan pulang tak tentu masa pasti kecewa bila pulang ,lauk tak berhidang.Cepat-cepat diakhirkan bicara,doa dibaca wajah kembali mesra.Pulanglah dengan ilmu,dengan iman nak disusul dengan amal.

Petang menyusul datang.Kalau tiada mesyuarat,aku penuhi masa dengan berehat.Seringkali petang yang hening aku menabur budi bada tanah.Hasil dituai tak habis dimakan aku sedekah jariah.Puas hati tenang sekali.Masa penuh terisi.

0 comments:

Post a Comment