Antara isi dan kulit.

Andainya anda bertemu dengan seorang lelaki, berjubah, berkopiah , tentu anda katakan dia orang 'alim , wara' dan baik. Begitu juga bila anda temui wanita berpakaian kemas menutup aurat dan bertudung labuh, anda akan berkata wanita itu baik, 'alim dan wara'. Itulah tanggapan pertama orang kepada sesaorang.

Benarkah begitu? Ya, dan aku sudah beberapa kali berhadapan dengan situasi ''alim 'itu. Suatu ketika aku ke hospital untuk menziarahi saudara yang sakit, waktu lawatan pukul 5.00 petang hingga 7.00 malam. Sementara menunggu waktu, pelawat duduk di wakaf-wakaf , bersembang dan bertanya khabar. Macam -macam cerita, berita dan peristiwa diketahui.

Ashik bercakap-cakap, seorang wanita pakai baju 'sarung nangka' dan seluar panjang kecil di betis menyapa aku. "Kak, tanam gigi boleh tak "? tanya wanita itu. Aku mulanya tidak perasan soalan itu ditujukan kepadaku. Aku menoleh ke arah wanita yang bertanya untuk mendapat kepastian. Benar , soalan itu ditujukan kepadaku. "Kiranya gigi asli masih utuh, dicabut dan diganti dengan menanam gigi baru, hukumnya merubah ciptaan Allah , berdosalah. Tetapi sekiranya gigi asal rosak dan mudharat, walhal dia antara orang selalu berhubungan dengan masyarakat, untuk membuang rasa 'aib atau kekurangan itu menyebabkan tergendala tugas-tugas maka baginya harus dengan niat bukan merubah ciptaan Allah ".

Adakah dia benar-benar tidak tahu atau sengaja menguji ilmu aku ? Bagaimana dengan anda dan apa yang anda akan katakan ?

Pernahkah anda ditanya , "Mengapa awak pakai tudung" ? atau "Mengapa babi haram dimakan"?. Apa reaksi anda kepada soalan itu dan mengapa tertuju kepada kita.

1. Orang melihat luaran seperti pakaian dan perwatakan kita.
2. Orang memperhatikan percakapan kita.
3. Orang melihat air muka kita.

Kita panggil ketiga yang di atas sebagai kulit. Nampak di luar sebagai seorang berilmu, sebagai guru atau ustaz atau orang pandai. Untuk menilai kulit sepadan atau tidak dengan isinya , maka kena uji terlebih dahulu. Masyarakat menganggap isi sama dengan kulit. Bila sesaorang menyarung pakaian ulama' , maka tanpa bicara mereka letakkan anggapan ulama' itu kepada sipemakainya.

Isinya apa ? Kalau di luar kulit durian, maka isinya adalah durian. Jikalau kulit luarnya kulit limau, tentu di dalamnya isi limau. Tidak mungkin luarnya kulit jering , di dalamnya berisikan ciku. Kita akan kata , itu buah, isinya sudah ditetapkan oleh Allah. Ini yang kita persoalkan sekarang ini manusia. Isi di dalam tidak sama dengan kulit di luar.

Ya, yang dinamakan isi itu iman, kulitnya adalah Islam. Islam sesaorang bila kita melihat dia mengucap syahadah (mendengar) , bila kita melihat dia bersembahyang, bila kita melihat dia letih kerana berpuasa dan kita melihat dia berzakat dan haji. Apakah perbuatan lahiriah itu membayangkan iman seratus peratus ? Inilah yang dinamakan isi tidak sama dengan kulit. Perbezaan isi dan kulit kita namakan munafiq.

Anak-anak remaja kita , bila hari jumaat pakai baju Melayu. Nak solat jumaat konon. Turun dari rumah dengan pakaian tradisi Melayu, sampai ke masjid atau tidak ? Kalau pun sampai ke masjid, solat atau tidak ? Kalau pun solat , sah atau tidak ? Maknanya iman yang di dalam kulit itu dapat dirasai oleh pemilik kulit itu sendiri. Iman yang di dalam kulit itu terkadang dapat di lihat oleh mata bukan pemilik kulit.

Anak-anak dara kita keluar rumah dengan berbagai rupa pakaian.
1. Berbaju kurung dan bertudung.
2. Berbaju kurung tanpa tudung.
3. Berbaju 'T', berseluar panjang dan bertudung jarang.
4. Berbaju 'T' lengan pendek , bersetokin tangan , seluar panjang dan bertudung.
5. Berbaju 'T' lengan pendek atau panjang , seluar panjang dan tidak bertudung.
6. Berbaju kemeja dan berseluar ,tudung atau tidak bertudung.
7. Berbaju , berkain belah (belakang ,depan atau sisi) ,bertudung dan tidak
bertudung.
8. Berkebaya ketat, bertudung dan tidak bertudung.
9. Berbaju kemban tanpa tudung.
10.Berbaju dan berseluar pendek atau separuh pendek.

Banyak lagi kategori pakaian yang jadi minat mudi-mudi. Apakah pakaian ini melambangkan iman sipemakai ?

Allah memerintahkan kaum Hawa untuk menutup auratnya dari penglihatan bukan muhrim. Apakah mereka tidak tahu ? Apa yang mereka tahu ? Siapa yang wajib memberitahu kewajiban ini ? Guru, ibubapa , ulama' atau pemerintah ?

Iman mereka di mana ? Islam mereka di mana ?

Wahai saudaraku, ingatlah pesan Allah :Hendaklah kamu pelihara dirimu dan keluarga mu dari api neraka, sesungguhnya bahan bakar neraka itu manusia dan batu.

Tanamkanlah benih iman sejak anak-anak kecil, siramilah baja kesuburan iman itu dengan ilmu dan amal yang berterusan . Kita akan memetik hasilnya buah yang bermutu , isinya baik diliputi oleh kulit yang bersih.

0 comments:

Post a Comment