Allah , tuhan kami dan tuhan kamu.

Awal tahun , januari 2010 .Permulaan yang mendung. Hujan dua hari ,tidak lebat tetapi menyamankan bumi ciptaan Allah. Siapa yang dapat menahan hujan dari turun dan siapa pula yang dapat menahan hujan dari tidak turun-turun ? Matahari sebagai pelita alam, menerangi bumi tanpa henti sejak dijadikan. Siapa yang berkuasa menghentikan sinarnya? Siang dan malam silih berganti, siapa yang dapat menukarkan malam menjadi siang dan siang menjadi malam ? Hari hari ada makluk yang hidup dan ada makluk yang mati, siapa yang berkuasa menghidup atau mengadakan makluk dan mematikan atau memusnahkan makluk ? Renunglah ,fikirkanlah wahai manusia , siapakah yang berkuasa atas segala sesuatu.

Allah ,nama bagi tuhan yang menjadikan semua di alam ini termasuk manusia. Manusia dari yang satu iaitu Adam a.s. Diberi pasangan Hawa ,menjadilah keturunan yang ramai ,ada yang besar ada yang kecil, ada berkulit putih ada berkulit gelap, ada yang cantik ada yang kurang cantik, kemudian mereka bertutur dengan berbagai jenis bahasa walhal lidah mereka satu (sama bentuk dan sama rupa). Oleh kerana bumi ,tempat kediaman manusia berbagai bentuk dan berhawa yang bermacam-macam, menusia membentuk budaya hidup tersendiri. Kita merasa kagum dengan kepelbagaian rupa, bahasa dan budaya hidup. Siapakah yang berkuasa mencipta semua itu ? Yang menjadikan lidah boleh bercakap dengan berbagai bahasa. Juga menciptakan kelainan suara-suara manusia dan makhluk.

Allah pernah memerintahkan nabi Muhammad s.a.w bertanya kepada manusia yang kafir dan mushrik. Surah Az zukhruf:87 " Dan jika kamu bertanya kepada mereka siapakah yang menciptakan mereka, nescaya mereka menjawab 'Allah'.Maka bagaimanakah mereka dapat dipalingkan (dari menyembah Allah) ?"

Surah Az zukhruf :9 "Dan jika kamu tanyakan kepada mereka, siapakah yang menciptakan langit dan bumi ? . Nescaya mereka akan menjawab ,'semuanya diciptakan oleh Yang Maha Perkasa lagi Maha Mengetahui'".

Sekarang , boleh atau tidak nama 'Allah' digunapakai oleh orang Kristian atau hindu atau buddha atau yahudi ? Sampai bicara dalam mahkamah .Hujjah mana kuat, dialah yang menang. Siapalah yang punya perangai sampai bawa perkara ini sampai mahkamah. Bukankah yang menjadikan mereka itu Allah. Mereka bebas menyebutnya sebagaimana kita bebas menyebutnya. Bangsa apakah kita, kulit apakah kita, derajat apakah kita semuanya bertuhankan satu Tuhan iaitu ALLAH. Kalau kamu mengaku Allah itu tuhan kamu, mereka juga berhak untuk mengaku Allah itu tuhannya.

Kembalilah kepada asal tujuan hidup kita di bumi. Untuk beribadah kepada Allah. Perintah umum kepada semua makhluk tidak terkecuali manusia, sembahlah Allah dan jauhi Taghut. Rasul-rasul di utuskan untuk membimbing manusia taat kepada Allah. Maka Islam itulah agama yang satu dari Allah. Adam a.s itu islam dan mengajarkan anak keturunannya dengan islam. Nuh a.s itu islam dan mengajak bangsanya menyembah Allah. Ibrahim a.s. itu Islam dan mewariskan keturunannya dengan islam. Musa a.s itu islam dan mengajak bangsanya menyembah Allah. Isa a.s itu islam dan tidak menyuruh bangsanya menjadikannya tuhan. Nabi Muhammad s.a.w penutup tirai kenabian membawa ajaran islam untuk diamalkan oleh semua bangsa di dunia ini. Islam bukan untuk Melayu sahaja dan bukan untuk orang Arab tetapi untuk semua manusia.

Allah, manusia semua memerlukan pautan Allah. Tidak salah memanggilNya di mana sahaja. Bukan disebut hanya dalam masjid. Bukan disebut hanya bila di surau balai atau ketika mentalkinkan orang akan mati. Allah , boleh disebut di mana sahaja dan oleh siapa sahaja. Allah bukan milik sesaorang tetapi untuk semuanya memohon pertolongan dan perlindungan.

0 comments:

Post a Comment