kedegilan hati.

Aku melihat diriku, rupaku, bahasaku dan budaya hidupku. Tentunya kulitku sawo matang , orang akan mengatakan aku Melayu. Bila mereka mendengar pertuturanku, bahasa Melayu dialek Pahang, mereka mengenal aku sebagai anak jati Pahang Darul Makmur. Mereka memperhatikan pula budaya hidupku, tekun menuntut ilmu islam, mengajarkan kepada orang lain, berpakaian baju kurung Pahang atau baju kurung Malaysia dan tidak suka bergaul dengan sembarangan orang, orang akan menelah aku sebagai penganut islam dan berbudaya hidup islam.

Aku menilik pula hidup bangsaku. Warna kulit sama dengan kulitku. Bahasanya sama dengan bahasaku. Cara hidup mereka berbeza amat dengan cara hidupku. Tidak semua tetapi mencecah 80 %. Ingin ku nyatakan mengapa berlaku perbezaan ketara wal hal mereka mengaku beragama Islam.

Pendidikan agama terabai.

Orang kampung biasa mengaji quran dengan guru-guru Quran . Ada guru persendirian dan turun temurun sebagai tukang ajar mengaji. Ada juga guru yang digaji khas dari Jabatan Agama Islam negeri-negeri. Oleh kerana orana Melayu menganggap mengaji itu wajib dan anak-anak mesti diberi kebolehan mengaji terlebih dahulu sebelum mereka kahwin atau merantau mencari pekerjaan. Tetapi tidak semua anak anak mereka mengaji dan qatam mengaji. Ramai juga yang tidak berkesempatan mengaji kerana terlalu banyak aktiviti sekolah dan keletihan .

Guru mengaji cuma mengajar kemahiran membaca , tajwid yang betul dan fasih . Apa yang dibaca tidak diambil peduli. Ayat ayat Allah cuma untuk dibaca. Kalau tamat bacaan dibuatlah majlis kesyukuran Qatam Quran. Itu sahaja. Tiada guru yang menafsirkan ayat ayat yang dibaca, tidak ada peruntukan untuk itu. Jadi anak anak juga orang dewasa kalau setakat mengaji ramai yang menjadi juara. Tetapi apa yang dikehendaki dari pembacaan Quran itu ialah pemahaman dan pelaksanaan hukum yang terkandung di dalam Kitab Suci itu. Siapa yang peduli ?

Ilmu Fardhu 'Ain , diajar mengambil wudhu' , kemudian solat dan ilmu berpuasa sekadar anak anak dapat mengetahuinya. Solat atau tidak itu tanggungjawab ibu bapa mereka . Puasa atau tidak , diluar bidang kuasa guru-guru. Sekiranya anak anak dari keluarga yang menitik beratkan amalan agama , selamatlah . Mereka terus dididik di sekolah, di surau dan di rumah. Kalau anak anak dari keluarga yang tidak perihatin dengan pendidikan anak, sungguh bernasib malang anak anak itu, masa mudanya terbuang dan membesar dalam keadaan jahil agama.

Anak anak itulah bakal menjadi dewasa dan menjadi ahli qaryah. Apakah akan berlaku bila gilirannya berkeluaga dan memiliki anak anak pula ?

Jikalau papa tidak solat, mama tidak solat, apakah mungkin anak anaknya akan solat ? Jika ayah dan mama tidak berpuasa, apakah mungkin anak anaknya akan berpuasa. Jika tuturkata ibubapa tidak mengandungi iman dan islam , apakah mungkin anak anak akan islam dan beriman ? Sukarkah untuk menjawabnya ?


Pemerintah mengabaikan agama rakyatnya.

Kuasa yang ada pada pemerintah sepatutnya digunakan untuk menjaga;
1. Maruah atau kehormatan .
2. Harta benda rakyat dari dicerobohi.
3. Amalan agama rakyat.
4. Nyawa rakyat.

Kita melihat ke 4 perkara di atas telah diabaikan oleh orang yang punya kuasa memerintah. Terutama agama, bila agama tidak ditanamkan dalam jiwa anak anak , orang dewasa dan keseluruhan rakyat maka berlakulah kepincangan dalam masyarakat. Hidup tidak berpegang kepada agama macam hidup haiwan. Tidak akan tahu halal dan haram , dosa dan pahala. Tidak mempedulikan kesengsaraan dan kesulitan orang lain. Tambah lagi kesilapan rakyat, baik ia berdosa besar atau kecil ,atau bersalah di sisi masyarakat atau Tuhan, didiamkan , diabaikan dan tidak diberi deraan pengajaran yang
menyedarkan mereka dari salahlaku.

Orang yang mencuri tidak dihukum, orang yang minum arak tidak dihukum, orang yang berbuat jahat tidak di hukum, sedangkan cara menghukum itu terkandung di dalam ajaran Quran . Berlarut larutan berlaku kejahatan, sehinggakan rakyat tidak takut untuk berbuat jahat.

Jikalau adapun hukuman dilaksanakan, ia tidak menepati hukum atau mengambil penghukuman dari Allah ,tidak akan menghasilkan apa apa kebaikan melainkan menambah rugi. Yang dihukum akan mengulangi lagi . Yang memerhati mengambil mudah dan tidak memberi kesan "ketakutan" berbuat jahat.


Pendakwah dan penyebaran ilmu islam

Ramai orang memiliki Ijazah , Diploma dan Sijil. Universiti bercambah di mana mana. Peluang untuk menuntut ilmu terbuka luas untuk rakyat. Tetapi aku merasakan ada sesuatu yang terpinggir dan dipinggirkan oleh kebanyakan manusia. Iaitu satu institusi yang memberi pendidikan rohani rakyat.

Kebanyakan manusia mengejar kebendaan, kejar kemewahan, kejar keselesaan tetapi tidak mengejar kebahagiaan yang sebenarnya.

Lantaran kesibukan mengejar benda yang akan hilang dan musnah, mereka akhirnya hidup sengsara kerana tidak mempunyai bekalan iman dan taqwa. Oleh itu, akhirnya golongan agama juga yang akan dicari untuk mengisi kekurangan yang berlaku.

Wahai Pendakwah , bersedialah untuk menggarap harapan manusia yang dahulunya lalai. Ketepikan kejengkelan terhadap si sombong. Layangkan pandangan kasihsayang kepada setiap manusia. Maniskan mulut dengan doa dan kata-kata . Rendahkan sayap untuk sama seiring bertabur budi , berlebur diri memperbaiki kembali akhlak yang telah rosak. Menyemai benih keimanan , membajai dengan amalan soleh dan qudwah hasanah.

Rebut Peluang dan Ruang.

Masa terlalu pantas berlari. Usia mengejar tua. Hidup menanti mati. Sebelum terlambat aku nasihatkan diriku, kawan kawan ku ,anak anakku, dan sesiapa sahaja yang membaca tulisanku. Siapa pun kita, apapun pangkat kita, kita semua akan kembali kepada tuhan yang satu iaitu ALLAH. Yang akan membangkitkan semua manusia dan memperhitungkan amalan baik buruk kita. Masih ada waktu untuk kita melafazkan taubat. Masih ada masa untuk kita beribadat. Isilah saat yang ada dengan zikrullah. Ruang rehat untuk menuntuk ilmu dan berjamaah.

Samua manusia itu rugi kecuali....orang yang beriman, beramal soleh, berkata benar dan sabar melaksanakan ketaatan dan sabar meninggalkan kejahatan.

Segeralah menggabungkan diri dengan golongan yang taat kepada Allah dan Rasul. Buangkan keegoaan rasa. Hapuskan kedengkian budi. Padamkan kedegilan hati. Pautlah pada dahan yang kukuh iaitu Islam.

0 comments:

Post a Comment