Allah yang sebaik baik perancang.

Selamat menyambut tahun baru hijrah.

Pantasnya masa beredar meninggalkan kita.Belum puas rasanya melakukan aktiviti seharian.Banyak juga rancangan bulanan,dan tahunan yang tidak dapat dilakukan.Banyak sebab mengapa rancangan yang tersenarai di dalam kelendar tidak terbuat.Nak senaraikan ok.

Ramai wakil rakyat mati (beralih alam) .Semua orang tidak suka mati. Tetapi mati itu tersenarai sebagai aktiviti malaikat yang jaga nyawa.Tidak boleh halang dengan apa cara sekalipun. Bila yang mati itu wakil rakyat, maka tempatnya perlu diisi.Maka berayalah kwasan yang kematian wakil.Kadang-kadang YB baru sakit,baru masuk wad , sebuklah segala rakyat jelata merancang untuk beraya undi. Lagi kecutlah segala YB yang semput. Tetapi Allah punya rancangan lebih tepat dan pantas. Diarahkan malaikat cabut nyawa YB dengan cara yang tidak disangka-sangka.Maka berlakulah pilih wakil baru.Terhentilah dan tertangguhlah segala perangcangan yang teratur tadi. Ada kursus kah, ada kuliah kah ada kenduri kah semuanya akan berubah tarikh. Yang penting YB kena ganti.

Sakit juga orang tidak suka. Kalau boleh badan mesti sentiasa segar dan mekar.Berbagai ubat ubatan dicipta untuk manusia mengatasi masalah penyakit. Terkadang pesakit ditemukan dengan doktor, bila di'check' tidak ada penyakit dikesan dan doktor mengesahkan ia tidak 'sakit'. Maka dicarilah 'bomoh' untuk menghalau 'saka', hantu, pelesit , jembalang dan sebagainya. Itupun kalau baik dan menjadi,selesailah masalah. Tetapi berlaku juga penyakit yang tidak dapat dikesan dan diobati melainkan dengan kembali kepada pengubatan cara Islam dan menggunakan ayat-ayat Allah. Semua penyakit itu datang dengan izin Allah dan Dia telah sediakan ubatnya, berubat dapat pahala dan berusaha mencari ubat itu dapat pahala. Cuma jangan berubat dengan benda-benda haram dan cara haram. Penyakit ,bila ia menyerang manusia , segala kerja tidak dapat disempurnakan.Buatlah apapun perancangan, perancangan Allah itulah yang menjadi. Nah! lemahnya manusia. Mintalah dengan Perancang Yang Maha Bijak untuk merancang apa apa rancangan baik untuk diri atau manusia umum.

Bijakmana pun kita. Terancang kemas program kita .Kita tidak dapat menentukan ianya berjaya 100%.Masa yang kita miliki terbatas. Ruang untuk melaksanakannya juga terbatas. Kita menetapkan program akan berakhir pukul 5.00 petang tetapi apa yang berlaku semasa itu kita tidak dapat menjangkakan. Ada tetamu lewat sampai kerana kesesakan lalulintas atau kemalangan diperjalanan pergi ke tempat program. Semasa berlangsungnya aktiviti, bekalan api terputus ,kelam kabut segala urusan. Suasana aman jadi kucar dan kacir. Akhirnya program di tamatkan pukul 5.30 atau 6.00 petang. Atau hujan ribut angin taufan melanda di sesuatu kawasan. Faktur alam juga boleh menggagalkan sesuatu program.

Kita hendaklah mengharapkan pertolongan Allah.Buatlah perancangan kemas dan tersusun sebagai syarat merancang,tetapi kita hendaklah mengharap 'izin' Allah dan tercapai segala yang dirancang.
ht/www.blogger.com/post-edit.g?blogID=1988759845077029264&postID=5200369519377104068#

0 comments:

Post a Comment