Salam sejahtera.

Pagi masih awal. Aku bersegera sediakan sarapan pagi. Ringkas saja air coffe tongkat ali untuk dua orang, telur rebus separuh masak, karipap segera digoreng dan nasi goreng kampung. Nanti ada urusan yang lebih penting dari makan minum. Sambil sambil menunggu sesaorang, ku buka tv usang. Seorang motivator bercakap, tertarik aku dengan hujjahnya. Beliau baru kenal Islam secara syumul. Nama emak ayah berikan memang cantik 'kamil' maksudnya sempurna. Tetapi apa yang diceritakan ,walaupun sudah ada 'prof'' beliau tidak kenal al quran ,tidak tahu mengaji. Allah memilihnya untuk diberi hidayah dan jalannya amat mudah.Dengan doa yang bersungguh-sungguh dan usaha yang berterusan akhirnya dia berjaya juga memahirkan pembacaan quran dan mengetahui terjemahannya. Syarahnya panjang lagi, aku dapat mengingat tujuan hujahnya.

Saidina Ali membahagikan manusia yang beramal baik kepada tiga golongan;
1.Beramal kerana ingin mendapatkan pahala yang dijanjikan oleh Allah.
2.Beramal kerana 'takut' kepada Allah.
3.Beramal kerana bersyukur kepada Allah.

Ya, benar. Ramai orang beramal kerana ingin mendapat pahala. Bulan Ramadan ,kita lihat pada malam pertama ,ramai jemaah memenuhi ruang masjid atau surau. Keadaan ini akan berterusan hingga 2 minggu. Tekun solat dan penuh kuota. Lepas solat wajib ,tambah dengan solat sunat kemudian tadarus lagi.Kadang kadang berbangga dengan kawan-kawan kerana dapat beramal banyak.

Golongan yang 'takut ' kepada Allah ini beramal tak banyak dan tak kelam kabut macam golonagan pertama. Mereka beramal dengan ilmu ,yaqin dan ikhlas. Hati mereka amat berharap agar Allah menerima amalan solehnya dan memasukkan mereka ke dalam golongan assolehin.
Golongan yang beramal banyak dan istiqamah ,mereka mengharap redha Allah , mereka mengharapkan keampunan dan kasih sayang allah .Inilah golongan yang benar mengikut jejak rasulullah s.a.w . Apabila baginda ditanya oleh Aisyah R.A ,mengapa baginda tetap beramal walaupun sampai bengkak-bengkak kaki, lalu dikatakan kepada Aisyah ,;moga aku termasuk dalam golongan yang bersyukur".

Beramal dalam Islam memang dituntut. Di dunia inilah pentas untuk mengukir baik atau buruk kehidupan yang akan diterima di akhirat nanti. Kesempatan yang ada dengan kemudahan dan nikmat yang berbagai-bagai mestilah digunakan sebaik mungkin untuk mendapat keuntungan dan keberuntungan redha Allah.Apakah amalan yang baik itu ?

1.Peliharalah hubungan baik dengan Allah.
Perkara yang wajib dilaksanakan pada waktunya seperti solat,puasa, zakat dan haji. Bertambah kasih lagi bila hambaNya menghapirkan diri dengan amalan amalan sunat yang juga ada waktunya.

2.Menjaga hubungan dan keharmonian antara manusia.
Panduan hidup bermasyarakat ada dalam quran. Buka, baca dan fahamilah kehendak Allah. Segala aturan bermasyarakat seperti menjaga kehormatan , keperluan ,keselamatan dan kesejahteraan antara tuntutan bagi umat islam. Hukum haram menceroboh hak-hak orang lain seperti mencuri ,mencabul ,mengadu domba, berkelahi dan berbunuh-bunuhan.

Kemudian aku terpesona lagi dengan hujjah beliau. Kalau ingin berubah, mesti terima teguran dari orang lain dengan dada terbuka .Kita sering melakukan kesilapan .Yang haram mungkin tidak tetapi terdorong tanpa sedar melakukan perkara yang makruh acap berlaku Perkara ini , bagi sesetengah orang ,tidak dapat diterima lebih lebih lagi jika individu ini orang terpandang dalam manyarakat, seperti menguap tanpa tutup mulut dan berbunyi dan makan minum dengan tangan kiri.Seorang yang menjadi model tentu mendapat perhatian lebih.Hatta kalau cacat sikit akan mengurangkan mutu kehormatan orang kepadanya.

Aku terpaksa dalam rela untuk bertugas .Jadikanlah tulisanku ini kebaikan untuk semua Salam..

0 comments:

Post a Comment