Doa

Salam untuk semua.

Mengapa heboh tentang 'doa' ?
Allah yang menciptakan manusia .Allah tempat manusia meminta pertolongan .Allah tempat manusia bergantung harapan.

'Katakan lah aku (Allah) dekat'.Mohonlah kepada Ku .Pasti Ku perkenankan doa-doa kamu".Allah sudah beri cara untuk menyelesaikan masaalah yang berlaku di kalangan manusia. Manusia ada yang berhati lembut, ada yang hatinya keras jahat dan apabila kekerasan hati tidak dapat dilembutkan dengan kata nasihat maka wajarlah digunakan kaedah doa. Allahlah yang menguasai hati hati manusia .Dialah yang membolak balikan hati manusia. Bila permohonan itu dibuat oleh hambanya yang terpilih atau hamba yang teraniaya , mustajab doanya dan makbul

Perhatikan sunnah Nabi s.a.w .Setiap pekerjaan diawali dengan doa dan diakhiri dengan syukur.Bila hendak tidur ,ada doa tidur dan bila bangun tidur ada ucapan syukur .Bila makan dimulai dengan doa dan kenyang diucap dengan syukur.Bila memulakan musafir didoakan supaya selamat sampai ke destinasi. Naik kenderaan apa pun ada doanya.Orang baru kahwin ,ramai yang mendoakan agar jodoh kekal sampai beranak cucu.Dapat zuriat, minta doa dari orang alim supaya dapat anak soleh. Apalagi , pendek cerita manusia yang beriman dengan Allah akan berharap kepada pertolonganNya .Mereka berdoa perlindungan juga dengan Allah.

Islam maknanya tunduk patuh juga makna selamat . Banyak lagi makna kalau kita buka buku karangan Abdul Karim Zaidan. Seseorang muslim pastinya membuat sesuatu kerja yang akan mendapat redha Allah.Syarat redha itu ialah amalan yang tergolong dalam senarai ibadah.Apa ibadah itu ?
1.Amalan yang disyariatkan
2.Amalan yang tidak mengandungi maksiat atau dosa.
3.Amalan yang memberi manfaat kepada makhluk.

Islam itu adalah cara hidup yang sempurna dan sederhana. Jadi ,tidak diragukan lagi bagi setiap aktiviti hidup ada adapnya dan yang terbaik ialah mengikut cara yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w. Bukalah buku mengenai adab adab Rasulullah, kita akan temui banyak doa yang dilafazkan baginda. Maknanya hubungan manusia dan Allah rapat sangat. Terutama sekali kalau kita selidiki ibadah solat, dengan siapa kita bercakap dalam solat kalau tidak dengan Allah. Oleh itu hendaklah manusia meyakini bahawa mereka disepanjang waktu di dalam perhatian Allah dan semuanya dirakam dengan teliti.Mustahil Allah membiarkan makhluk Nya tanpa jagaan.

Allah amat kasih kepada hambaNya yang berdoa dan meminta kepadaNya. Allah amat benci orang yang menyombongkan diri. Siapakah yang sombong ? Orang yang berbuat sesuka hati dan tidak meminta dari Allah. Mereka itu jauh dari rahmat dan pertolongan Allah.

Jadikanlah diri kita sentiasa berharap ,berdoa dan meminta kepada Tuhan yang satu ,yang tidak beranak dan tidak diperanakan dan tuhan tempat meminta pertolongan.

0 comments:

Post a Comment