Apa yang penting..kerjasama.

Sesi mesyuarat bermula minggu lepas. Kami bercadang untuk mengadakan mesyuarat awal bulan depan. Kertas kertas putih diedar kepada ahli ahli yang berkelayakan ..Pada program itu , majlis akan berakhir dengan jamuan. Inilah yang merunsingkan aku. Jamu .. jamu. Kita nak jamukan apa ?

Perjumpaan khas kena diadakan juga bagi membuat persepakatan. Apa menu hidangan ? Siapa yang akan memasak ? Siapa yang akan membeli barang mentah ? Siapa yang akan membuat persiapan akhir dan siapa yang urus itu dan ini? Berbetulan kami berqiamullail bersama mudahlah bagi kami membuat keputusan. Lagi jimat masa. Selepas solat subuh dan zikir ma'thurat , kami bermesyuarat rengkas. Keputusan ada dua pilihan, menu nasi kuning ikan tongkol dan mee kari. Kami bandingkan kedua dua menu, yang mana lebih mudah dan murah.

Barang barang keperluan ukti Tg beli. Kumpulan memasak berdaftar diri paling lewat pukul 9 pagi. Membawa semangat kerjasama yang tinggi dan aku kagum dengan mereka. Tidak perlu diarah arah, tidak perlu disuruh suruh. Mereka membuat kerja ikut kemahiran masing masing. Yang mahir mengukur kelapa, akan mengukurlah ia. Yang suka menangis, mengupas bawang dan bermain lada. Yang suka bermain air , membasuhlah kerjanya. Yang suka bermain api , memasaklah sesuka sukanya. Suasana riuh rendah dengan gelak ketawa dan usik mengusik. Ada saja cerita melucukan dan menjadi hiburan kami. Kerja tetap kerja. Sama sama memasak dan sama sama merasa.

Hampir tengahari , masakan kami siap dan sedia untuk dibungkus. Lina mengisi nasi dalam bekas polisterin, Sah menceduk lauk untuk dibungkus, Ani bermain sambal belacan. Si Adah membungkus air dan kami dapat menyiapkan kesemuanya sebelum pukul 2 petang. Mesyuarat akan bermula pukul 3 petang. Selesai semuanya, barang barang itu dimuatkan ke dalam kereta untuk dibawa ke dewan mesyuarat.

Bersyukur aku kepada Ilahi, segala kerja amal jamaei ini difahami konsepnya oleh sahabat sahabat. Walaupun mereka mempunyai kelemahan kelemahan tetapi kekurangan itu tidak menghalang mereka melakukan kebajikan yang banyak. Yang ringan sama dijinjing , yang berat sama dipikul. Yang besar sama dilapah , yang kecil sama dicecah. Yang penting, aku ada kawan kawan yang suka masa senang dan sabar di masa susah.

0 comments:

Post a Comment