Nikmat terbesar.

Kita patut bersyukur dengan setinggi tinggi kesyukuran kerana berada di dalam Islam. Kita dipanggil muslim.

Allah berfirman, maksudnya:
"Pada hari ini telah Aku sempurnakan untuk kamu agama kamu dan telahKu
cukupkan kepada kamu nikmatKu, dan telah Aku redhai Islam sebagai agama
kamu".
( Surah Al Maidah :3 )

Bagaimanakah kita hendak menzahirkan kesyukuran itu ? Mudah saja, jadilah anda sebagai muslim sejati iaitu menggolongkan diri sebagai ummat Nabi Muhammad S.A.W yang taat setia. Selepas itu tanyailah diri, adakah muslim ku kerana keturunan atau anugerah atau pencarian ?

Kalau anda menjawab muslimku kerana keturunan, anda silap. Muslim mesti ada usaha untuk mendapatkannya dan usaha untuk mengekalkannya. Jika kita berusaha bertungkus lumus untuk mendapatkan Islam , kita akan mendapatinya. Jika kita tidak mempedulikan Islam sebagai amalan pengukuhan, kita akan kehilangan Islam.

Apakah dengan melafazkan kata kata 'aku muslim' atau melafazkan beberapa perkataan Arab bermakna kita telah muslim ? Tidak! Anda akan benar benar muslim bila mengungkap kalimat taiyibah secara sedar atau siuman. Ungkapan pengakuan itu dengan sengaja dan bukan dipaksa paksa oleh sesiapa. Kemudian beramal atau bertindak sebagaimana yang dikehendaki oleh tuan punya alam ini (Allah) dan Dia memberi tauladan melalui 'Rasul'Nya.

Apakah beza antara muslim dan kafir ? Adakah pada nama ? Apakah pada pakaiannya ? Atau pada tuturkatanya ?

Bukan kerana namanya Abdullah maka kita kata dia muslim. Bukan kerana baju kimononya maka kita kata dia kafir. Bukan kerana dia berbahasa Inggeris maka kita kata dia kafir. Tidak....tidak , bukan itu jawabannya. Muslim sesaorang itu dilihat dari ilmunya, amal nya dan kepatuhannya kepada arahan Allah taala. Quran itulah sebagai sumber ilmu yang agung. Kalau masih meraba raba mencari kebenaran , dapatkan Al quran. Anda akan temui apa yang anda cari. Kalau anda masih keliru , carilah quran , anda akan temui kebenaran tanpa keraguan.

0 comments:

Post a Comment