Tidak peduli.

Hampir setiap hari aku melintasi halaman sekolah menengah Kompleks Gong Badak. Bukan hantar anak atau ambil anak tetapi mengambil dan hantar kawan yang duduk di tepi sekolah. Aku memerhati gelagat warga sekolah itu. Sebelah pagi, kerusi yang tersedia di bawah pohon rendang ada pelajar belajar di situ. Gurunya pun ada. Sesi belajar sambil bersantai kot atau tidak ada kelas.

Apapun itu urusan sekolah , bukan urusan aku. Tetapi kesihan juga ye, anak anak murid 1 malaysia belajar di bawah pokok . ini mengembalikan aku kepada kisah zaman dulu kala. Zaman Tanah Melayu baru merdeka . Sekolah sekolah di mana sahaja ketika itu tidak pentingkan bangunan cantik. Memadailah ada murid , ada guru dan ada papan hitam. Murid murid duduk di atas karpet (rumput) hijau. Seronok .'Aircond' yang asli dari alam menyegarkan dan menyehatkan tubuh badan.

Satu peristiwa lagi, pada petang yang berlainan, kumpulan pelajar dikawal ketat supaya tidak keluar dari kawasan sekolah. Mereka siap berpakaian hijau ko-kurikulum. Berkeliaran dalam kawasan sekolah dan bersedia untuk keluar dari pagar sekolah. Seorang guru perempuan mengawal dengan kereta di luar pagar sekolah. Kesihan guru itu. Masa bertugas sudah luput tetapi ada tugas baru iaitu mengawal pelajar supaya tidak meninggalkan sekolah sebelum aktiviti ko-kum.

Aku pelik dan heran. Pelajar semacam anak ayam di dalam reban. Tanpa kawalan tuannya maka akan berkeliaran di segenap kedai dan lorong perumahan yang berdekatan . Kes pelajar ponteng sekolah....biasa lah . Mengapa mereka ponteng ?
Pelajar merokok, tidak di sekolah tetapi sekitar taman perumahan. Pelajar 'dating' di kedai komputer, di tepi hutan, di taman permainan atau di lorong lorong taman.
Siapa yang pedulikan mereka ?

Perasaan semakin bertambah hairan. Mengapa pelajar tidak berminat dengan sekolah ? Mengapa pelajar suka ponteng kelas? Mengapa pelajar ingin ponteng dari gerakerja tambahan sebelah petang ? Ada sesuatu yang tidak kena dengan sekolah. Ada sesuatu yang tidak diminati di sekolah.

Masa remajaku dulu sekolah itulah kecintaanku. Sekolah menengah, berpagi lagi menunggu bas sekolah, terkadang tidak sempat sarapan pagi. Biar tidak makan jangan tertinggal bas. Sekolah sejauh 15 km dari rumah, kalau tertinggal bas , alamatnya kedatang sifar untuk hari itu.

Masa belajar, memang seronok. Banyak ilmu yang diperolehi. Guru mengajar bukan kerana gaji, murid belajar bukan seperti kuli. Kebebasan bukan bermakna melanggar peraturan. Ketegasan disiplin bukan kerana melakukan kesilapan. Jadi , sekolah ibarat rumah kedua, guru sebagai ibu dan bapa. Mereka mendidik, membimbing, mengajar dan meng'adab'kan kami dengan kasih sayang. Guru guru dihormati dan dikasihi. Murid murid di didik tanpa rasa jemu dan tanpa rasa benci.

Ilmu dipelajari berkat dan melekat.

Apa yang ku lihat kini, berbeza sekali. Pelajar terbeban dengan berbagai aktiviti. Dari pagi hingga petang hari. Tidak cukup hari ditambah hari cuti. Semua untuk apa dan siapa ?

Belajar mesti ada matlamat. Mengajar juga ada matlamat. Andainya tiada keberkatan pada pembelajaran, carilah cara supaya kerja belajar menjadi berkat. Andainya tidak ada berkat pada gurunya, carilah punca tidak berkat itu. Mungkin guru itu 'derhaka' pada suami atau kedua ibubapanya. Atau pelajar yang tidak berkat, kerana ia membesar dari sumber tidak 'berkat'. Banyak lagi kemungkinan tentang 'berkat'. Jika Allah murka kepada sesaorang, ditarik 'rahmat' maka menjadilah ia 'laknat'. Kita buat apapun tidak akan berhasil sekiranya Allah sendiri yang membenci kita.

Bermacam cara dibuat oleh pihak sekolah agar mandapat tahap 'cemerlang'. Sekolah akan bergemilang dan terbilang bilang. Untuk itu pagi, petang , siang dan malam, guru bertungkus lumus untuk menjayakan sekolah ketahap itu.

0 comments:

Post a Comment