cintakan Rasul.

Bergema selawat di mana mana. Allahumma salli 'ala Muhammad. Surau , balaisah, masjid atau rumah rumah persendirian bergema suara syahdu bersolawat. Suara seorang tidak berapa merdu, tetapi bila dialunkan beramai ramai , menjadikan suasana kasih kepada rasul itu lebih mendalam. Betul kah tafsiran itu ?

Mari kita selidiki bersama.

Sambutan ulang tahun kelahiran biasa orang buat untuk orang hidup. Cara orang barat sambut hari jadi dengan tiupan lilin. Nilai umur sama dengan bilangan lilin. Budaya itu ditiru oleh masyarakat Malaysia. Tetapi sedikit demi sedikit budaya itu sudah hilang. Mereka menyambut juga ulang tahun tetapi dengan mengadakan majlis kesyukuran dan doa selamat. Alhamdulillah, islam sudah merubah budaya itu.

Bagaimana dengan sambutan hari lahir Nabi ? Masa nabi hidup tiada sambutan yang dibuat. Selepas nabi wafat, sahabat sahabat tidak membuat apa apa sambutan pun. Siapakah yang memulakan sambutan berarak di Malaysia. Seingat ingat aku, masa di sekolah menengah dulu ada berarak di padang Bandaran Pekan. Turun padang semua guru-guru , pelajar pelajar sekolah, kaki dan tangan pejabat pejabat kerajaan dan orang awam . Bermula dengan ucapan orang besar besar negeri. Kemudian berarak keliling bandar sambil bersolawat ramai ramai. Untuk apa semuanya ini ?

Anda mungkin menjawab, supaya orang bukan islam melihat ramainya berarak itu , ramainya umat muhammad. Suara solawat juga memberi satu kegerunan pada hati musuh musuh Islam. Itu sahajakah ?

Faham aku mungkin betul dan mungkin tersasar sedikit dari pendapat ramai. Pelajar sekolah menengah ketika itu ber'uniform'kan baju putih T dan 'gaun' biru atau putih (pengawas). Pelajar sekolah agama memakai baju kurung bertudung lilit di dagu. Guru guru wanita Melayu tidak ramai berpakaian baju kurung. Bila hadir di perarakan itu mereka mengenakan pakaian baju kurung. Yang tidak ada koleksi baju kurung kena pinjamlah dengan orang tua tua. Aku dimasa itu belum bertudung tetapi uniform sekolahku baju kurung. Oleh kerana ini program keagamaan, aku cari tudung lama milik ibu, tudung tiga segi.

Jenoh juga berdiri di padang bandaran. Tiap tiap sekolah dan badan badan kerajaan membawa sepanduk masing masing. Berbagai bagai selogan terpamer , yang semuanya menyanjungi Rasulullah, mengagungkan peribadi Rasulullah, mendaulatkan sunnah Rasulullah dan banyak lagi. Lewat juga perarakan bermula. Yang kepanasan mula mengipaskan diri. Yang lengoh mencangkong macam orang 'Pati' . Yang untung peniaga peniaga air batu cendol juga.

Ucapan demi ucapan berkumandang di corong suara. Menyebut kebesaran, kemuliaan, contoh peribadi mulia Rasulullah dan sebagainya. Orang ramai yang mendengar macam macam rasa. Mana yang faham , mengerti, meneliti mendengar dengan tekun. Mana yang terasa itu suatu paksaan atau kerahan, merasakan ucapan sesuatu yang sungguh membosankan . Mengapa demikian ?

1. Ramai yang di situ tidak memahami amalan amalan Islam terutamanya solat lima waktu
2. Contoh peribadi mulia bersumberkan quran dan sunnah payah dicari ketika itu .
3. Budaya Melayu Islam terkikis oleh pengaruh penjajahan Inggeris.
4. Pendidikan agama dijadikan modul peperiksaan bukan modul pengamalan.
5. Orang Melayu Islam sendiri tidak memahami Quran dan konsep ilmu wahyu.

Sedangkan aku sendiri masih mencari cari identitiku sendiri....Islamkah aku dengan sekadar melaungkan solawat di jalan jalan raya? Islamkah aku dengan sekadar berarak keliling kampung dan taman taman perumahan ? Beragamakah aku bila berhimpun berpakaian Islam tetapi habis berarak pakaian jahiliyan jadi sarungan ? Melaungkan "cinta rasulillah', ' kasihkan nabi', 'Engkaulah ikutan kami' hingga pecah tekak, hingga berdesing telinga tetapi jadi umpama tong yang kosong. Bila pulang, sembahyang tidak buat, amalan yang buruk berterusan, tidakpun menghidupkan sunnah itu di sudut rumahtangga , kampung , negeri dan negara.

Memang , hidayah itu suatu kurniaan yang cukup indah. Bermula dari saat itu, pertama tama memakai tudung , aku memasang azam untuk mengekalkan tudung itu sampai bila bila. Pulang dari berarak, ku cari kain putih ,ku guntting dan jahit sendiri untuk jadikan tudung sekolah. Rakan rakan aku keheranan, ada ustazah baru dalam kelas kita. Mereka yang sindir ada juga yang memuji walaupun mereka tidak sanggup berbuat seperti aku. Aku mendapat pujian juga dari pelajar lelaki yang sudah mula berjinak dengan kupiah dan serban. Lantaran pemakaian aku sikit 'islamik' ,ada seorang jejaka telah menhadiahkan aku sebuah al quran tafsir dan sehelai tudung putih.

Syukur, aku tidak kesaorangan. Lama juga masa berlalu seorang demi seorang memakai tudung . Hingga hampir semua pelajar kelas aku sudah berani oakai tudung. Alhamdulillah Tuhan yang menunjuki aku dan rakan sekelasku jalan jalan menuju kesempurnaan beramal Islami.

0 comments:

Post a Comment